Hiking i Peru

Här i Peru och Cusco är det utflyktsdag varje dag som gäller. Tidiga kvällar och tidiga mornar. Min andra Hike gick till Lake Humantay som är en alpin sjö i Anderna. Kanske inte låter jättespännande om man tidigare varit vid alpin sjöar men jag fullkomligt älskar sådana miljöer så det var ett givet utflyktsmål för mig. 4:30 blev jag upphämtad på hotellet och sedan var det av.

Resan till målen

Hiking in Peru

Två timmar efter vi lämnade Cusco bjöds det på frukost. Bröd och omelett. Sedan bar det av ytterligare 1,5 timmar i minibussen på leriga serpentinvägar. Det var fasen riktigt läskigt för det stupade rätt ner på ena sidan i dalen. Men bara att lita på chauffören och han fixade det galant även när det blev möte. Har man höjdskräck så rekommenderar jag inte denna utfärden.

img_2917

Väl behållna kom vi fram till dagens hike som skulle ta tre timmar. Om Rainbow mountains var en medium lätt hike så var denna tuff. Det var uppför, uppför och mera uppför i 1,5 timmar. Det kändes verkligen att luften var tunn här på 4800 meter. Men vad gör man inte för en magisk vy?

Hiking upp till Lake Humantay

img_2825

img_2829

Väl uppe kom belöningen. En alpin sjö som skiftade i olika turkosa toner. Magiskt var ordet och min medhavda snacks smakade utomordentligt. Vi stannade en timma och fotade samt njöt. Vissa fotade mer seriöst än andra och jag törs inte säga om man redan innan selfisarnas tid också hade med sig ombyte och smink för att fota men det hade i alla fall fler än en. Well, vad gör man inte för en bild? Själv hade jag en nyinköpt Cusco mössa för att inte frysa ihjäl. Och hikade mycket passande med handväska. Främsta anledningen till det var dock att jag inte orkade bära med mig onödigt med prylar.

img_2884

Tankar från toppen

För fem år sedan var det enligt vår guide mer snö på berget men det har globala uppvärmningen smält bort. Miljö snacket om Svensson familjen i Sverige ska byta ut flygresor mot tågresor för att vara klimatsmarta går jag inte på. Kanske dags att börja i rätt ände då, här i Peru finns det mängder och då menar jag mängder med skräp på gator och i miljön överallt. Nej, dags för klimatkramarna i Sverige att se sig om i vida världen och fokusera på de riktiga problemen. Dessutom hade utan flygandets förtjänst alla de arbetstillfällen som givits på dagens hike aldrig existerat utan turismen. För fem år sedan gjordes inte denna hike. Det var inte bara ett utan många arbetstillfällen som skapats tack vare turismen.

img_2840

img_2909

Väl nere från berget kändes det i min röv att jag motionerat även idag. En härlig känsla då jag saknar träning denna resa. När vi alla var nere började resan tillbaka. Först över serpentinvägarna till samma plats vi åt frukost på där det nu bjöds på en buffé av blandade saker såsom sötpotatis, spagetti, kyckling, grönsaker och soppa. Riktigt gott! Kommande timmar spenderades sedan även de avnjutandes fina vyer av Andernas landskap innan vi var tillbaka i Cusco vid 17:30. En härlig utflykt för de som önskar en lite mer utmanande hike.

img_2910

/ Pernilla som gärna semestermotionerar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s