Shopping guide i Seoul

Seoul är Sydkoreas huvudstad och shopping huvudstad. Reser du hit så ta inte med dig överdrivet med saker. Här kommer du som turist mest troligt ägna dig åt att spendera pengar på shopping i någon omfattning. Koreanerna älskar att shoppa. Bland neonskyltarna och innovativa butikskoncept, i lyxbutikerna eller på nattmarknaden behöver du aldrig känna dig ensam. Här kommer en guide som hjälper dig i shopping djungeln i ett land där shopping är en del av kulturen.

Gagnamn

Vad ska man köpa?

Kläder, accessoarer, hudvårdsprodukter, krimskrams och packed food skulle jag säga är de främsta varorna man som turist kommer stoppa i resväskan. Kanske också någon souvenir. Koreanerna är duktiga designers och man kan hitta många unika och vackra prylar till hemmet både på marknader och i designer butiker.

Även om kort accepteras i princip överallt (till och med i små affärer) skadar det inte att även ha med lite cash.

Kläder och skor

Skall man köpa billigare kläder och inte från en renommerad kedja så finns det allt som oftast endast en storlek. “One size fits it all” konceptet gäller med andra ord och man får inte prova. Jag som är 163 cm över marken och S/M användare av kläder hemma skulle säga att kläderna passar mig bra. Dessa billighetskläder är i kvalitet med H&M och Zara och i mycket trendriktig design då många globala trender startar först i Sydkorea. För omkring en hundring får du ett plagg. Herrkläder från billighets affärer använder sig utav samma koncept.

Skulle du vilja köpa skor t.ex trendiga Fila eller Adidas sneakers så går dessa loss på runt 800 SEK från brand stores.

Hudvårdsprodukter

Sydkorea är centrum för hudvård. Här kastar butikspersonalen bokstavligt talat olika ansiktsmasker på dig. Den ena bättre än den andra. Kräm och klet affärer finns det uppsjöar av och tycker du det är trevligt att botanisera bland dessa så grattis.

Accessoarer och krimskrams

Behöver du nya örhängen? dekorativa armband? håraccessoarer av senaste snittet? allt detta finns för en billig penning i tusentals olika varianter. Kvalitén är också bra. Tänk på att många globala retailers runt om i världen tillverkar sina produkter just i Sydkorea så det är denna kvalité men icke branded som säljs i var och varannat gathörn. Det finns en del fejk produkter men koreaner generellt är mycket märkeskänsliga och inte speciellt intresserade av fejk prylar dem själva utan det köps mest av besökare.

Packed food

I Korea är som sagt mat centralt. I många asiatiska länder som till exempel Japan och Taiwan är kakor väldigt populärt, i Singapore durian och i Thailand nötter och cracks. I Korea är nudlar en populär vara att ta med sig hem och inte så förvånande kimchi och sesame paste som är lika obligatoriskt som pinnar till måltiden. Nu senast köpte jag med mig oerhört populära nötter som var täckta i olika smaker hem. De var verkligen en höjdare säger jag som inte ofta köper med mig mat hem från resor.

Shopping i Seoul

Shopping områden

Myeondong

Detta shoppingområde i centrala Seoul skulle jag säga är det absolut bästa. Det är stort och här finns allt man kan önska sig. Det är packat med folk i ett myller av gatustånd, internationella märken (inga lyx märken som Prada, Gucci etc – vill du göra denna form av shopping rekommenderar jag varuhuset Shinsage som finns på olika platser) och lokala märken. Det finns även lite mindre underground markets här.

Gagnamn

Detta distrikt är ett neonupplyst centrum. Här hittar du en i min smak utmärkt underground marknad med många affärer samt en ovan jord shopping värld med välkända asiatiska och internationella kedjor. Räkna med att trängas här. Det finns också massor av häftigt designade caféer och restauranger i detta område om du vill ta en paus från att gå i affärer. På kvällen äter man den bästa koreanska BBQn här. Ett måste att prova på i Sydkorea.

Namdaemun

Denna marknad ligger en kort promenad från Myeondong området och här är det marknad. Vill du äta hund kan du göra det här. Som sig bör på en marknad så prutar du här men tänk på att de flesta försäljare pratar inte engelska så visa vad du vill med kroppsspråket.

Wholesale market

Dongdaemun wholesale market skulle jag säga är den bästa wholesale marknaden jag någonsin varit på. Här finns allt. Då menar jag allt. Tänk en affär som online portalen Alibaba. Området är enormt. Många återförsäljare runt om från världens hörn gör sina inköp här.

Sneakers

Spännande butikskoncept

Utöver vanliga butiker så är det kreativitet som råder när det kommer till shoppingen. Aldrig någonstans i världen blir jag så inspirerad av att gå in i affärer som i Korea. Mycket är extra-extra allt. Eller vad sägs om affärer theamade som Hawaii? eller med söta björnar som Artbox (pyssel och krimskrams affär) eller den bästa av den alla en klädaffär med ett butikskoncept som ett supermarket. Svårt att inte älska.

Shopping i Seoul

thumb_IMG_0166_1024

Shopping i Seoul

Shopping i Seoul

Tax free

Tax free shopping är en stor grej bland utländska resenärer till Sydkorea. Orkar du så kan du liksom i andra länder få V.A.T refund på flygplatsen om du köpt dyrare produkter. I Sydkorea får du 10% VAT return på köp som kostar mer än 30 000 Won (ca 400 SEK). Konglomeratet LOTTE har bland annat en stor duty free shop i centrala Seoul där du kan handla taxfree (ta med passet) utan att behöva göra en deklaration på flygplatsen.

Shopping sugen anyone? har du varit på något extra härligt shoppingställe förresten? Mall of America kanske?

/ Pernilla som gillar att shoppa på resor

 

6 Comments

  1. Äta hund låter väldigt intressant. Huruvida alla människor i hela världen ägnade sig åt den sysselsättningen skulle det inte finnas en endaste levande en kvar av det slaget, eller hur? 😉

      1. Gillar normalt sett inte några hundar alls, oavsett om de ska ätas upp eller inte… 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s