Semester i Beirut

Tillhör du de som funderat på att resa till Libanon och Beirut? har du funderat på vad man kan göra där? trots att jag känner hyfsat många globetrotters har få varit i Beirut. En del tips inför resan hittade jag hos Ladies Abroad som varit där år 2018 och andra tips fick jag från min trogna resebibel Wikitravel.org (engelska versionen) samt en av mina resekompisars kollegor som nyligen varit där tipsade om några guldkorn som vi testade. Men här kommer mina best of Beirut tips som förhoppningsvis kan ge inspiration till en resa till en härlig destination med en turbulent historia kantat av krig och oroligheter fram tills för mindre än 20 år sedan.

Beirut

Säkerhet i Beirut

När jag och mina två tillika blonda vänninor skulle resa till Beirut ifrågasatte många vårt val av resmål med att fråga om det verkligen var ett säkert resmål att åka till. Jag anser att så länge det inte finns utöver de vanliga, håll koll på ficktjuvar, gå inte på scams på gatorna etc så finns det alltid i större städer och länder områden som man bör undvika är det fine att åka. Känner man sig osäker så kan man alltid se på UDs reserekommendationer. Men jag skulle heller aldrig välja ett resmål som jag får klumpar i magen av att besöka och sitta på helspänn under hela resan. Visst, i Beirut fanns det tungt beväpnade vakter i hela innerstaden. Inget jag har något emot över huvud taget. Hellre mer säkerhet än ingen säkerhet. Otrygg kände sig någon av oss aldrig. Varken på gatan som turister, bland barerna eller när i åkte taxi på egen hand till/från flygplatsen.

Beirut

Hamra

I denna stadsdelen låg hotellet vi bodde på. Ett standard medelklasshotell med pool och gym samt en välkomnande lobby. Området kändes väldigt säkert och här var ett relativt nytt centrum med affärer såsom H&M, American Eagle och kaffebarer som Starbucks allt detta blandat med lokala varianter. Bilarna stod parkerade på gatorna i täta led men det fanns trottoarer överallt så man kunde utan problem promenera runt. På kvällarna var det en hel del trevliga restauranger i området och på många ställen kunde man röka vattenpipa. Något som vi dessvärre inte hann med att testa på denna resan även om det är en personlig favorit när jag besöker länder i Mellanöstern. En del av Beirut som helt klart är värt ett besök även om “wow” faktorn inte är jättehög.

Beirut

Centrum, Gemmayzeh

I detta centrum som jag får anse som mer historiskt hittar man den ståtliga moskén Mohamad al Amin, lyx butiker, caféer samt ett nybyggt shopping center med “I love Beirut” signen. En typisk Beirut plats må jag säga där gammalt blandas med nytt. Provade ett par fik här för kaffé, glass, lunch och en takbar på lyxiga Grey hotel för drinkar.

Beirut

Marinan, Zaytunay bay

Denna plats blev allas vår favorit. Det var Malaga känsla på att sitta i hamnen där lyxyachterna låg på rad och de snöklädda bergen syntes i bakgrunden. Visste ni att skidåkning är stort i Libanon? Då säsongen precis var till att börja så gjordes beach cluben i ordning och vi fick snällt njuta av solen från uteserveringarna istället. Här stannade vi för både lunch och kvällsmat.

thumb_IMG_8255_1024

Kreytem, Pigeon rocks

Solnedgångar, finns det något mer magiskt? hit åkte vi faktiskt två kvällar för att titta på solen när den gick ner över Medelhavet. Ett måste om du är i Beirut. Cornichen gick här så letar man efter en plats att löpa på är detta stället att hålla till på för kvalitetsspring. Men sprang gjorde vi inte. Istället parkerade vi oss på en bar och drack drinkar samt avnjöt Beirutiska traditionella drink snacks bestående av nötter och morötter. Ville man kunde man även ta en båttur runt bland klipporna för att se dem på ännu närmare håll. Fast gör du det så räkna med att bli blöt av vågorna.

thumb_IMG_8289_1024

Bargatan, Mar Michael

Hipster området Mar Michael besökte vi både på dags och kvällstid. Detta var ett chict område som jag också tyckte bra om. På dagarna var det lite dött och vi gick runt och letade efter några färgglada trappor med Rio inspo som vi sett på Instagram och Pinterest men de var spårlöst borta. Istället hamnade vi i en design butik med keramik som en lokal konstnär hade gjort där det fanns några riktiga klenoder. Jag behöver inte mer inredning men en av oss köpte med sig en jättefin keramikvas. Annars var området relativt livlöst på dagarna. En eftermiddag åt vi Libanesiskt på en restaurang som vi fått tips om men det var den överlägset (och enda) urkassa servicen vi fått så vi gick därifrån mätta men inte helt belåtna. Även nattetid testade vi pulsen på Mar Michael och stannade ute tills stängning. Att sitta på en bar utomhus och dricka vin samt träffa random locals som tycker det är exotiskt med blondin besök är fasen inte helt fel. Fick höra en del life stories om livet i Libanon och är det något jag verkligen uppskattar med att resa är det att höra personliga stories.

Beirut

Beirut and beyond

Som i alla andra större städer och inte minst huvudstäder, Beirut har 2 miljoner invånare, så finns det museum att titta på. Vi är dock inga museum turister utan föredrar uteaktiviteter så letar ni museum inspo får någon annan stå till tjänst. Jag gillade som sagt Beiruts atmosfär, det spännande och outforskade. Folket, maten och sällskapet gjorde denna resan till en höjdare. Att resa till Beirut som soloresenär tror jag däremot hade blivit relativt tråkigt då det finns risk att det blir lite ensamt. Även för en familj att åka dit skulle jag inte rekommendera då det inte är superturistigt eller har några direkta världskända sights. Men som weekendresmål för resvana eller äldre  resenärer säger jag bara, go. Det är en plats som bör markeras med nål på världskartan. Snipp, snapp snut så var sagan inte slut. Mer Libanon to come – men det blir i form av utflyktstips. Skulle du kunna tänka dig att resa till Beirut eller har du något annat lite obesökt resmål som du skulle vilja tipsa om?

/ Pernilla som gillade Beirut

3 Comments

  1. Beirut lockar mig faktiskt en del. Kanske i kombination med Jordanien, om det funkar bra, lönar sig att passera gränsen landvägen för att nå sevärda platser? 🙂

    1. Faktiskt ingen aning om hur gräns passeringen är landvägen men Beirut var helt klart ett spännande resmål. Hoppas du kommer dit. Jordanien är jag också väldigt sugen på att besök!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s