Drömmen om Tbilisi

Har ni någon plat som ni önskar besöka utan egentligen veta varför? Tbilisi har varit en sådan plats för mig och när jag var på min skidresa i Georgien unnade jag mig en dag för sightseeing i Tbilisi och från det ögonblicket jag klev ur taxin kändes det som jag klev in i en saga. Det var slott, tinnar och torn, en mintgrönfärgad flod, en kabinbana, moderna byggnader, äldre byggnader, Parisisk känsla med alla caféer och barer, urmysiga hus med vackra trä dekorationer hela dagen jag vandrade runt i den Georgiska huvudstaden kändes overklig. Jag kan inget annat än att bjuda på en bildbomb från staden som tog mitt hjärta med storm.

Local produce

thumb_IMG_7146_1024

Vänligare folk får man leta efter. Bara genom att gå förbi ett gatustånd så ville de bjuda på Glintwine och prata lite trots bristfällig engelska. Så hjälpsamma människor vart man än vände sig för att t.ex fråga om vägen.

Futuristisk arkitektur

thumb_IMG_7157_1024

Denna bron gillade jag skarpt. Min dag i Tbilisi började med strosande längst floden Mtkvari. Jag hade absolut inte förväntat mig byggnadsverk som dessa.

thumb_IMG_7158_1024

I en central park hittade man denna byggnad. Jag kunde inte se att den innehöll något men imponerande var den. Och på tal om parker, det fanns det gott om i Tbilisi.

thumb_IMG_7162_1024

Byggnaden som innehåller myndigheter. Riktigt häftig design måste jag säga.

Ruiner

thumb_IMG_7172_1024

Fördomsfullt kanske man tänker på Tbilisi som ovan byggnad. Där fönstrens är borta sedan länge och den bara står och väntar på rivning som ett spökhus. Men nej, då får du tänka om. Detta var en utav få fallfärdiga objekt jag hittade i city. Dock gillar jag charmen med ruffighet och fina välordnade byggnader.

Uteserveringar

thumb_IMG_7174_1024

Letar du efter uteserveringar – då är Tbilisi the place to be. Vid floden och i vackra gränder hittar du de mysigaste. Självfallet bjuder de på infravärme så du inte behöver frysa sönder när temperaturen är vårlik. Och med vårlik menar jag en pollenchock! Glömde mitt medikament hemma och fick sota för det.

Korv, eller vad?

thumb_IMG_7177_1024

Hela min resa fram tills det var några timmar kvar trodde jag det hängde färgglad korv på många turistiga affärer. Well, jag var fel ute. Dessa färgglada saker är nötter som är inlindade i fruktomslag.

Shopping

thumb_IMG_7182_1024

Som sig bör i en stad hade även Tbilisi ett centrum. Här poserar en byggnad innehållandes luxuary varumärken såsom Burburry, Chopardoch likande. Huvudgatan som denna byggnad återfinns på heter Rustvell Avenue och är en 1,5km lång shopping och kulturgata. Inga klenoder mer än en magnet till min samling fick följa med mig hem.

Utsiktsplats

thumb_IMG_7197_1024

Utöver mängder av kyrkor och slott så fanns det ett fort. Högst upp på ett berg. Om jag vandrade upp dit? självklart. Vad gör man inte för lite utsikt?

thumb_IMG_7195_1024

Alla steg avverkade i uppförsbackar och trappor var väl värda utsikten. Stannade en stund och bara var. Semesterlyx om något.

Café kultur

thumb_IMG_7208_1024

Det fanns så många caféer att välja mellan när jag letade att jag till slut bara tog ett fast jag egentligen hade tänkt besöka att av de som Jeanette skrivit om i sin restaurang guide för Georgien. Men jag var lite på fel ställe så det blev ett art café där jag åt crepes och drack en cola. Inte light eller zero. Det finns knappt i Georgien.

Vattenfall

thumb_IMG_7223_1024

Plötsligt överraskade Tbilisi ännu mer. Helt plötsligt dök ett vattenfall upp när jag utforskade delen med bad. Ett typiskt romantiskt vattenfalls ställe där det hängde 100-tals kärlekslås på broarna ut. Gotta love love-locks.

Georgiskt vin

thumb_IMG_7231_1024

Georgien är stolta över sitt vin. Små vinbarer och vinkällare behövde man inte en karta för att hitta. De var överallt. Och i en park jag besökte hade de en jättemysig vin restaurang.

Street art

thumb_IMG_7233_1024

Som ni kanske vet om ni följt bloggen är jag en street art lover. Hittad inte mer gatukonst än i en tunnel där det var som en utställning. Snyggt.

Det var det hela i kapitlet Tbilisi i bilder. En hidden gem helt enkelt. Staden kändes som en mix mellan Seoul i Sydkorea och Paris. Gillar man inte att åka skidor kan jag absolut rekommendera Tbilisi tillsammans med t.ex vandring eller andra utflykter i närområdet eller varför inte enbart för en weekend? tar inte mycket längre tid att åka till än till Barcelona eller lika långt som till Tel Aviv. Hur känner ni för Tbilisi nu? verkar det vara som ni tänkt er?

/ Pernilla som älskar utforska platser på planeten jorden

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s