Besöka San José

I skrivande stund befinner jag mig på årets nyårsresa som gick till Costa Rica. Ett resmål jag länge drömt om att besöka men inte har gjort. Men nu så kände jag att det var dags. Jag hade inte direkt några förväntningar på huvudstaden San José men jag tycker ändå det är kul att uppleva stadslivet. Känna pulsen och se hur vardagen ser ut. Nu blev det inte mycket till vardag eftersom jag hamnade mitt uppe i julfirandet men i alla fall. Staden var faktiskt skitful och är inte värd att lägga en dag på. Max en halv. Men min dag här blev helt fantastisk.

Local people

Jag är inte resenären som åker taxi överallt. Jag föredrar att gå och åka lokal trafik. Så jag tog självklart bussen från flygplatsen till hotellet. Träffade en genuint trevlig kille som jag hade sällskap med in till stan medans vi diskuterade hur amerikanskt det var här och hur snabbt de hade expanderat. Fick massor av bra tips och jag fick hans nummer om det var något jag behövde hjälp med.

Min spanska klarar jag mig inte långt med och att prata engelska här har väl gått sådär. Men folket är så trevliga. Var flera stycken bjuda mig på mat och dryck på dagens gatubfest som jag hamnade på. Det är nog något av det jag ogillar mest med Sverige och norden – att alla är så uppe i sitt.

El Tope

Och nu över till vad som gjorde min vistelse i San José till en minnesvärd dag – El Tope. Jag hade alltså helt ovetandes lyckats tima in årets happening, en hästparad och folkfest. Människor hade vandrat man ur huse och klätt sig i cowboy utstyrsel samt packat med dryck för att kanta gatorna där hästarna travade i mitten. Fantastisk stämning och en annan variant på Västerås power meet minus odrägliga fyllon. Barn, unga, gamla, medelålders – alla var ute på gatorna och umgicks denna dag. För ett dygn sedan hade jag aldrig hört talas om denna parad som härstammar från när det var en jordbävning i San José år 1871 och man sedan samlade in pengar för att bygga upp den då förstörda katedralen. När pengarna samlats in och byggmaterial inhandlats gick de finaste hästarna från byarna till San José med byggnadsmaterialet som skulle återuppbygga katedralen. Nu ca 150 år senare var det 3000 (!) hästar på gatorna. Tack och liv var det stängsel mellan dem och oss som inte satt på hästryggen – är ju lite smått skraj för hästar. En hel hög med bilder från den högst oväntade dagen kommer här.

Vill ni veta något om vad man gör som turist i San José får ni svaret på Google för jag gjorde inte mer sightseeing än att gå förbi de stora sevärdheterna.

/ Pernilla som turistar i Costa Rica

2 Comments

  1. Själv tog vi en tripp till gran canaria; playa del inglas och japp hotellet är trevligt, god mat fina stränder men staden i sig är tråkig, köpcenter med massa krimskrams och marknadsprylar. Men sol det har vi och det var det vi var ute efter 🙏
    Ha en fortsatt trevlig resa

    1. Härligt! Vi åkte också just till GC över nyår ofta när jag var barn. Just för bra stränder och god mat. Perfekt ställe om man bara vill ha det enkelt och lite sol och värme 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s