Vad gömmer sig bakom paradisstränderna på Zanzibar?

Alldeles precis nyligen besökte jag Zanzibar. Paradisön utanför Afrikas kust. Stränderna var fantastiska. Vattnet kristallklart. Ön var vykortslik. Men det fanns även en baksida. En baksida som inte alltid visas upp i sociala medier. Det tänkte jag göra nu. Jag älskar att utforska baksidorna.

Behind the scenes i Stone Town

Min första destination på resan var Zanzibar city och den turistiska stadsdelen Stone Town. En mysig stad som turistifierats med hjälp av utrikes sponsorer bla. Sverige och EU. Stone Town var better off än andra delar jag passerade i taxin påväg från flygplatsen och till kusten men det gick ändå inte att blunda för verkligheten.

Zanzibar

På morgonen när jag satt på hotellet precis på stranden och åt den smarriga frukosten tränade och badade lokalbefolkningen bland båtarna på stranden. Vattnet var inte det bästa och det rekommenderades att inte bada där pga den närliggande hamnen.

Fruktförsäljare

En av många kokosnötsförsäljare. En sak som jag tycker att man som turist kan bidra med till dessa entreprenörer när man reser till fattigare områden är att stötta deras verksamhet genom att inte pruta och kanske betala några kronor extra. 10 kronor för mig gör ingen skillnad i månadsbudgeten men stor skillnad för en näringsidkare som denna. Hur ser ni på drixande när ni är på resa?

Zanzibar

Låt oss kalla det vardagshänget. Såhär satt åtskilliga personer längst med de rensopade gatorna i Stown Town. Vissa var höga, andra inte. Väntandes på bättre tider? filosoferande? who knows.

Behind the scenes, Paje & Bwejuu

Fiskare

När jag själv gick en morgonpromenad på stranden från Bwejuu till Paje var det många hårt arbetande. Från barn till vuxna. I ett samhälle där endast 20% klarar de obligatoriska examen i grundskolan är tyvärr framtidsutsikterna inte lysande. Många hamnar i kriminalitet och drogberoende och andra får försörja sig genom till exempel fiske.

Zanzibar

På Zanzibars östra kust har dock naturen skapat arbetstillfällen för kvinnor. Skillnaderna mellan ebb och flod är enorma och under delar av året växer seaweed rikligt. Detta har inneburit att kvinnor kan bidra med en inkomst till familjen genom att under ebb tiden på dygnet plocka seaweed som exporteras.

Strandförsäljare

Sedan har vi kategorin strandförsäljare. Jag pratade med dessa killarna ett bra tag och de hade kommit från Kilimanjaro i hopp om att skapa sig ett bättre liv. På stranden gick de runt med sina masai svärd och sålde turistiska smycken.

Zanzibar

På andra sidan av mitt hotell som var omringat av vaktade grindar och höga murar i Bwejuu var det sandgator. Kåkstadsliknande skjul bodde lokalbefolkningen i och förnödenheter såldes från plåtskjul. Verkligheten bortom hotellen. Hur många sjukdomar som härjade här vill jag inte ens tänka på.

Bortom turiststråken

Hur känner ni när ni reser till underprevilegiade områden i världen? är det platser ni önskar utforska eller nöjer ni er med att se den inte lika rosaskimrande instagramvänliga delen?

/ Pernilla som gillar att utforska världen bortom turiststråken

4 Comments

  1. Som svar på din fråga; jag känner väl stort sett att det här också är en del av världen och om andra folk kan vara där så kan även jag. Sen är det ju oerhört många aspekter som kan tas upp när man diskuterar/skriver om skillnader här i världen, men visst att åka till en destination och bara hänga på resorten skulle nog inte tillfredsställa mig.

  2. Har varit på Zanzibar 2 gånger och rest runt. Besökt de små byarna och älskar Zanzibar. Ger rikligt med dricks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s