Att resa med Emirates

Emirates är rankat som ett utav världens bästa flygbolag och har så varit år efter år på Skytrax ranking. Under min senaste resa med dem från Arlanda till deras hub i Dubai passade jag på att mellan filmerna sitta och fundera hur bra jag egentligen tycker Emirates är utifrån passagerarperspektiv. Här kommer svaret.

På flygplatsen

Jag reste i economy class så då ingår inga extra services som det gör om man åker i business eller first som lounge eller pickup hemma. Det var bara att ställa sig i incheckningskön som vilken människa som helst och se glad ut. Fick plats direkt långt bak på mittenraden. Jag brukar inte bry mig om att byta då jag vet att de bästa lediga platserna tilldelas. Sedan tog Arlandas sömniga security 20 minuter denna torsdagseftermiddag. Snark. Passkontrollen bytte precis som vanligt skift precis när det är högtryck på F-piren men jag hann i alla fall till Menzies loungen och äta lunch. Lounge ingår inte i ecomomy biljetter men jag har Priority pass. Sedan blev det boarding.

Flygplan och kabin

Emirates har jag rest med mängder av gånger men sedan introduktionen av flygskatten har jag valt andra alternativ när tillfälle getts även om jag både gillar Emirates mellan östern inspirerade kabin och service. Dessutom är Boeing 777-300E som flyger från Arlanda är ett en mina favorit modeller. Och självklart väljer man flygbolag efter flygtyp? Eller?

First-, och Business class seats

Emirates first eller business har jag inte provat men det står på min bucketlist. Fick i alla fall en promenad genom denna kabin bort till min plats. Config i business är 2-3-2 på B777 vilket jag inte tycker är optimalt och man får inte mycket privat jämfört med tex Air Canada eller SAS men för en kortare flight som ARN-DXB kan det fungera att betala extra för. Stolarna ser trots allt sköna ut om man får en mitt mitt eller fönsterplats och man kan ligga ner.

Economy class seats

Med en 3-4-3 config i B777 spelar det mig personligen mindre roll vart jag sitter frånsett en mitten plats mellan två personer i storlek XXL. Denna gång fick jag 3 stolar för mig själv på en mittenrad vilket jag uppskattar så man kan ligga ner. Stolarna är väldigt sköna och cushionen lagom mjuk.

IFE system

Emirates använder RockwellCollins IFE system och de har mängder med content laddat. Jag börjar alltid med en film genomgång och adderar de jag vill se till favorit listan. Denna gång blev det en volleybollfilm.

Wi-fi

Numera börjar det bli standard med inflight wi-fi och jag är kluven till det. Vad säger ni andra? Emirates bjuder i alla fall på lite surf, 2MB per device i economy class.

Catering

På den 5,5 timmar långa resan till Dubai serveras mat och dryck. Efter dryga timmen kom en bricka in med följande ätbarheter. Det smakade bra. Dessvärre får man betala för champagnen eller om man vill ha en aperol i econ. Men övrig alkohol ingår. Med en och en halv timma kvar till landning lagom i filmtittandet brukade man få glass. Som den stora glass älskare jag är satt jag och väntade på glassen men till min stora besvikelse var den utbytt mot en macka. Nej tack. Ville beställa ett glas vin till som kompensation men vin serveringen var stängd så fick klara mig ändå.

Destinationer och flotta

Numera flyger Emirates B777 med två avgångar per dag från Arlanda till Dubai. Från Dubai kan man ta sig till alla stora städer i världen och tabellen är optimerad för connections. Dock har jag spenderat fler timmar och nätter än jag minns på DXB flygplatsen och den är inte lika cool som det sägs. Lovar. Den är dock effektiv men mängder av folk så även där föredrar jag ett lounge besök istället för att bytas om med någon ny bekantskap vid ett utav få eluttag där man kan ladda strömslukande monster.

Emirates har över 100st A380 flyg. Galet. Dessa gillar jag väldigt mycket och har rest med dem många gånger. Det är en upplevelse jag kan rekommendera alla flygintresserade. Höjdpunkten var nog ändå när de gjorde en go-around på Mauritius och jag satt på en mitt-mitt plats och såg endast det på tvn.

Skulle jag rekommendera Emirates?

Tveklöst ja. En av de bästa upplevelserna i ekonomiklass på marknaden får du och jag har peppar-peppar aldrig varit med om några försenade flyg förutom när jag var på Dubai flygplats dagen efter en av EKs 777 hade crashlandat på samma flygplats. I 9 av 10 fall är personalen högst professionell och trevlig men jag har även varit på några flighter när de bråkat i galleyt framför oss passagerare. Well, alla har bättre och sämre dagar. Har du rest med Emirates? Vart? När? Hur? Tell me.

/ Pernilla som föredrar resa i horisontellt läge

5 Comments

  1. Ja, till DXB en gång men jag kan mycket väl tänka mig att flyga fler gånger och vidare ut i världen.

    Men två meg att surfa för? Det räcker ju knappt till något alls? I så fall kan wifi helt kvitta för min del, då njuter jag av offline-läget istället. Det är ändå min grundinställning till flygresor, att det inte finns wifi. Allt annat är en bonus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s