Att åka på roadtrip

2018 är mitt resetema roadtrips. Kanske inte till fullo men jag har blivit helt hooked på roadtrips. Det hela började med en vecka på vägarna i Florida i mars och har under sommaren fortsatt i tre weekendtrips till mitt favorit ställe i Sverige, västkusten. Senast det begav sig för ett par veckor sedan packade min äventyrskompis in crime och jag ner våra prylar och tog omvägen runt Vänern till Smögen. Den lilla detouren dit blev lika lyckad som alltid när två icke planerande resenärer ger sig iväg på äventyr. Ärligt talat har jag åkt till Västkusten 100+ gånger i mitt liv från Västerås så den vanliga vägen förbi Tiveden, Götene och Trollhättan hittar jag i sömnen. Den andra vägen runt Vänern känner jag inte till plus att vi behövde pausa i Karlskoga så då fick det bli den. Kan ju säga att den där atlasen i bokformat i bilen kom till användning.

Roadtrip gänget

Stockholm – Västerås

Resan är ju en del av målet ibland, tycker ni inte det? denna gång var det i alla fall så. Det hela började med den nätta sträckan Stockholm till min hemstad Västerås på 10 mil. Första stoppet och refueling av eco bränsle sedan var vi påväg igen.

Eco bränsle

Västerås – Arboga

Sedan fortsatte vi några mil till innan det blev paus på kära Mc Donalds. Om ni inte visste det så är jag ett stort fan av donken. Max, BK och andra hamburgerställen minus Shake Shack ger jag inte mycket för. Donken ska det vara och till min glädje intog vi vår lunch där.

Arboga – Karlskoga

Färden fortsatte cirka en timma innan vi tog nästa stopp hos min äventyrskompis föräldrar. De hade nämligen varit så snälla att de kört upp en bil och sig själva till oss två cyklande innerstadsbor så vi skulle kunna roadtrippa. Dessutom fick jag se city center av Karlskoga. Inte illa må jag säga.

Karlskoga – Karlstad

Helt plötsligt hade vi åkt i hela fyra timmar och hade inte hunnit längre än till Karlstad. Well, vi hade bara lite bråttom för vi hade bokat in boardgaming och badkväll med E i Fågelviken utanför Lysekil innan vi skulle komma till Smögen. I Karlstad behövde vi kaffe så det fixade vi. Och lite bilsnacks i form av Turkisk peppar som hör en roadtrip till. Tankade lite mer eco bränsle gjorde vi också.

Karlstad – Åmål

Färden fortsatte genom de värmländska skogarna in i Dalsland till nästa mål. Åmål. Där planerade vi shoppa lite på Systembolaget och ICA då utbudet inte är det bästa ute på Västkusten. Vi svängde in i Åmål och blev helt kära i stan. Det som skulle blivit ett ministopp blev en sightseeing tur. För vi skulle bara titta lite.

Åmål

Supersöta idylliska hus som inte kostade någonting att köpa jämfört med Stockholmspriser.

Vänern

De över 30 graderna och stekande hettan som trots att klockan närmade sig 18 brände på vaderna när vi hade lämnat bilens behagliga AC. Ett bad kändes minst sagt lockande men vi höll oss på land.

Åmål

En supermysig stadskärna och en urgullig hamn bjöd Åmål på. Gillade staden skarpt. Kanske skulle man sälja lägenheten i stan och flytta ut i ödemarken? Till slut hittade vi både ICA och Systembolaget där jag för första gången i mitt 33 åriga liv inte fick visa leg. Är jag gammal på riktigt nu?

Åmål – Fågelviken

Färdighandlade, färdigsightsade och inte helt färdiga med Åmål kände vi att det var dags att köra de sista milen till Fågelviken. Trodde stenhårt att det var bara en timma kvar men när vi kollade google maps var det två. Om jag var less på att åka bil här. Utanför Åmål var det massa mysiga badsjöar. Nästa gång tar jag med mig tältet och bosätter mig vid någon av dem. Nu körde vi vidare. Och körde lite fel. Precis där fungerade såklart inte mottagningen på varken Tre eller Telenor så det fick bli att studera kartboken.

Kartbok

Vi körde, körde och körde och efter vad som kändes som ett århundrade kom skylten mot Munkedal. Och Dingle. Och Lysekil. Sedan dök äntligen Åbyfjorden upp efter att vi både kört över ett stort dött djur (grävling?, vildsvin?, I don’t know) och kört sönder våra icke organiserat packade cider i bagaget. Sådär åtta timmar senare var vi i Fågelviken.

Fågelviken

Fågelviken

Känslan att kliva ur bilen när man rest i en evighet är magisk. Det kröp i mina ben av rörelselust och när vi hade ätit lite födelsedagstårta hos E gick vi ner till stranden för kvällsbad i solnedgången. Det kan ha varit en av sommarens mest idylliska kvällar. Att bada i solnedgången från klippor när de samtidigt har bryggfest i en miniliten by långt ute på Västkusten – idyll om något. När det blev mörkt och efter en lång simtur tog vi oss upp på torra land och intog växthuset i bästa Ernst style. Där vi spelade boardgames tills det nästan blev midnatt och det blev dags att säga adjö för att bege sig till dagens slutmål, min morbror på Smögen. Men mer om Smögenhelgen får ni höra senare.

Roadtrip

Vad säger ni andra om roadtrips? är det något ni gillar att göra? jag är som sagt helt hooked på roadtrips. Hoppas få till en California roadtrip i november, det var trots allt 23 år sedan jag bilade LA-SF så det är dags för en repris. Garden route i Sydafrika står också på min roadtrip lista plus Balkan och Höga kusten.

Och last but not least, till er trädkramare och flyghaters som vill vara miljövänliga, att resa 8timmar med flyg över Atlanten för att sedan ligga i en solstol v.s att tuffa runt i en bil i en vecka – vilket ger mest miljöpåverkan tror ni?

/ Pernilla i roadtrip mode

 

4 Comments

    1. Eller hur, bästa stället! Såg att ni var i Karlstad. Har faktiskt aldrig varit inne i stan där. Kanske får bli en annan gång, såg väldigt mysigt ut inne i centrum.

  1. Dalsland ska du ju absolut stanna till i nästa gång du drar. Tälta eller bara softa vid någon av alla sjöar, finns massor längs Åmål och västerut. Älskar det där jädra landskapet alltså, kanske att jag är partisk som kommer därifrån men ändå. 😉

    För att inte tala om roadtrips. Något av livets bästa, alla dagar!

    1. Nejdå klart du inte är partisk. Västmanland ger jag inte mycket för och det är min hemmavist 🙂 Dalsland jag kommer tillbaks.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s