Sportig weekend i Split

För ett par veckor sedan reste jag på en weekendresa till Split. Många bloggare har både varit i Kroatien både i år och förra året. Resfredag var där och semestrade med familjen, Jennifer åkte på en äventyrsresa med sin mumin för att sedan avsluta med kompishäng på en ö, Erica – Reachyourgoal tränade och njöt med sin sambo, Dryden med sambo Maria’s mat nöjde sig inte med bara Kroatien utan bockade av hela balkan förra året. Själv tog jag ett break från Stockholm en fredag efter jobbet tills söndag kväll i början av juni och det är något jag sent ångrar. Skapade mina egna resestories gjorde jag också.

Utöver att bevittna Kroatien spela till sig en plats i semifinalen i fotbolls VM testade jag på livet som tränande resenär i Split. Träningsformerna var löpning och hiking. Om det var passande aktiviteter för en weekend? ja.

Löpning

Söndag morgon och jag hade beslutat mig för att springa långpass. Att utforska en ny stad och springa kan vara bland det bästa jag vet i semesterväg minus 100 andra aktiviteter. Började med en frukost bestående av acai bowl och kaffe för att sedan sätta fart på de två benen längst med en rutt jag spanat in på google maps.

Breakfast

Mitt hotell låg i centrala Split så jag planerade att springa cirka fem kilometer längst med stranden åt ena hållet sedan tillbaka till min utgångspunkt för att fortsätta ytterligare cirka 5K åt andra håller. Plan and execution. Nu var det dags för execution.

Strand i Split

Löpsträckan söderöver var helt okej. Inte det vackraste jag sett men fint. Sprang förbi stränder och klippbad. Splits mest populära strand precis i närheten av järnvägsstationen passerade jag och den såg inte allt för bra ut. Inte heller någon av de andra stränderna jag passerade lockade mig till att spendera söndagen där men effektiv turistning kallar jag detta långpass. Söderöver hittade jag inga stränder i min smak som var bättre än Kasjuni beach och beachcluben där jag spenderade föregående dag.

Run Split

Det var lättköpt och efter 10K var jag tillbaka på paradgatan redo för part II. Något svettigare än vid starten men klimatet var behagligt på runt 28 grader och med skön bris från havet.

Löparbana i Split

Bilden avslöjar en typisk löpväg i Split. Platt, stenbelagt och med kusten på behagligt avstånd. Bra men inget speciellt som sagt. Trots att jag inte tidigare varit i Balkan gav platsen mig balkan vibbar.

Löpning i Split

Part II på löprundan var betydligt mer scenic. Den gick jag även dagen innan till beachcluben. Sträckan går precis vid vattnet och är en riktigt härlig runda som kanske passar bäst att gå med tanke på antalet människor som rör sig där men hetsar man inte och undviker att springa i bredd fungerar det fint. Drygt 2 mil senare var jag tillbaka i starten för att ge mig själv en high five efter ett långpass räknat i kvantitet. Någon mer som har sprungit fram längst Split’s stränder och hittat någon härlig rutt? Gillar man inte att springa så kan man alltid cykla samma sväng.

Hiking

Första dagen i Split stod hiking på schemat. på med hiking outfitten dvs. löparskor, shorts, tisha och handväska – man vill ju inte vara för seriös och sedan upp på toppen av staden.

Trappträning

Det hela började med fantastiskt oskön trappträning. Jösses. Känner alltid att min puls ökar till nivån som en 80 åring när jag närmar mig en trappa. Kan rapportera att jag även klarade dessa.

Hiking

Som den glamhikare jag är glömde jag både trapporna och svetten i pannan när jag vandrat genom pinjeskog och fick se havet. De få gångerna jag älskar backar är när de leder upp till vidunderlig utsikt. Att ta sig upp till toppen av berget i Park Suma Marjan i centrala Split var en upplevelse som gav backkärlek.

Park Suma Marjan

Brände av 10, 20, 30, 50(?) bilder, drack vatten och njöt av utsikten en stund innan det var dags att hikea ner till beach cluben. Det var en väldigt lätt hike som passar alla som kan gå då man kan göra den olika lång. Den fyra timmarsversionen som jag tog var inte den mest basic då den gick genom skogen men ville man kunde man även ta en asfalterad väg upp till utsiktsplatsen. En förmiddag i bergen och en eftermiddag på stranden och en kväll på stan blev det denna lördag i Split och jag måste säga att det är en utav mina absoluta favoritcombos när det kommer till hur man spenderar en semesterdag.

Split som aktivitetsstad

Ja, jag gillade Split väldigt mycket. Inte bara som stad i sig eller för att jag fyndade ett par guld sneakers i en affär. Staden hade allt en weekendstad behöver, berg för hiking, okej sträckor att springa på, stränder och massor av andra aktivitetsställen. Jag vill tillbaks. Split har jag sett nu men en segelsemester i Kroatien stod på min bucketlist innan och nu står den ännu högre upp. Nästa sommar måste det ske om inte tidigare. Split som aktivitetsstad för den rastlösa resenären över en weekend får fem kängruhopp av fem.

/ Pernilla som gillar äventyrsresor

3 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s