Att resa själv, eller solo

För ett år sedan skrev jag ett inlägg med fem tips till soloresenären. Det hittar du här om du vill läsa. Nu är det sommar och många reser bort. Kanske drömmer du också om äventyr som innebär en resa? Äventyr som ingen i din närhet är intresserad av att prioritera ekonomiskt, tidsmässigt eller utav någon annan anledning. Står du där med en dröm om att resa någonstans utan resekompis eller inte vill leta upp någon via sociala medier så gör det. Bara gör det. Följ din dröm även om det är läskigt du kommer vinna dubbelt och mångdubbelt tillbaka. Jag lovar av egen erfarenhet.

Min första resa solo

Jag har rest väldigt mycket i mitt liv. Både själv och tillsammans med andra. Jag föredrar att resa med någon men då resa och uppleva världen är det bästa jag vet skulle jag aldrig stå över en drömresa för att jag inte har någon att dela drömmen med. Första gången jag reste utomlands själv var våren 2008 när jag bodde i Korea. Jag hade en ytterst begränsad grupp av människor jag umgicks med som jag inte trivdes speciellt bra ihop med. Jag ville resa till Beijing. De också. Men tanken på att åka till Beijing med några som jag knappt ville spendera en middag plus utekväll med 24-7 i fyra dagar, äta, sova, sightsa och skapa minnen med lockade mig noll så jag åkte själv. Det kan ha varit bland det bästa beslut jag har tagit för efter den resan har jag aldrig varit rädd att resa själv. Det bästa med att resa solo är faktiskt att man blir så solo som man själv önskar.

Just nu befinner jag mig själv på en långweekend i Saigon, Vietnam. Jag är själv men runt omkring mig bor det 6 miljoner människor plus det finns massor av turister. Jag är själv men inte ensam. För mig är själv något man väljer att vara, när man är ensam då är man ofrivilligt själv och det är jag inte och kan knappast minnas att jag någonsin känt det när jag rest solo.

Fördelar med att resa själv

Att resa själv ibland är något jag verkligen uppskattar. Då kan jag göra precis vad jag vill, när jag vill och hur jag vill. Maximal frihet, hur bra låter inte det? Genom att resa själv har jag också lärt mig massor. Det kommer du också göra om du vågar lita på dig själv och ge dig ut i världen. Här är några exempel som jag är säker på att även du kommer få en lektion i om du ger dig iväg på egen hand.

Först och främst har jag lärt mig att hålla ordning på mina saker. Jag är expert på att strössla prylar runt omkring mig men när jag reser själv tänker jag efter en gång extra och ser till att mina grejer är med.

Ta kontakt med människor. Det har jag i och för sig aldrig varit blyg att göra. Jag var tjejen som kom hem med nya kompisar i McDonalds bollhav, bondade med likasinnade på skridskobanan, fixade brevvänner på utlandssemestern och ritade teckningar till bartenders på hotellen när jag var barn. Vet du inte vad du ska säga till en främling på resande fot, börja med att fråga efter vägen. Det är en bra ice breaker.

De flesta människor i världen vill dig väl. Jag är inte rädd för människor utan mer vad situationer kan göra med dem. Jag har genom att resa själv lärt mig extremt mycket om arten människan.

Att ta för mig och inte vara blyg. Ingen kommer någonsin servera dig vad du önskar på silverfat. Vill du ha något gjort så får du göra det själv. En viktig lärdom jag tar med mig från resandet.

Att snabbt hitta lösningar. Du vet aldrig vad som väntar runt hörnet men när du reser själv och det bara är du som ansvarar för att se till att det händer något härnäst varesig om du missar bussen till flyget eller råkar låsa ditt kreditkort är det du som måste lösa problemet. Läskigt? Kanske men du känner dig som en vinnare när du själv löst något plötsligt reseproblem.

Vet ni, idag på min solo resa här i Saigon träffade jag två jättetrevliga norskor på utflykten som jag var på till Cu Chi tunnlarna. Vi hade så trevligt att vi tog en tur till en rooftop bar när vi kom tillbaks till Saigon och imorgon väntar ett nytt äventyr till Mekong deltat. Så även om man reser själv blir man så själv man önskar vara. Och detta är ingen unik story för att vara på en soloturné.

Soloresande, är det något för dig?

Vad känner du för att resa själv? Har du vågat eller är det något du aldrig skulle kunna drömma om? Hamnat på en resa och ofrivilligt blivit soloresenär? Liksom att resa i en grupp av en eller annan konstellation passar inte soloresandet alla. Men om du är sugen på att testa men känner dig tveksam på om du vågar så säger jag bara – kör. För vad är det värsta som kam hända och inte kan hända hemma också?

/ Pernilla som reser själv i Vietnam

8 Comments

 1. Jag reser i regel alltid solo just för att jag älskar fördelarna och friheten som det ger mig. Vilket jag även rekommenderar alla att göra minst ett par gånger i livet. För precis som du skriver är det en viktig del av ens personliga utveckling. Men jag är också den där typen som precis som en klusterbomb sprider ut mina prylar och jag verkar bara bli slarvigare. Kanske för att jag har lärt mig att allt finns att köpa nytt vart jag än hamnar i världen. Och det är lite av charmen med att flacka runt som affärsresenär kors och tvärs.

  1. Sant, man lär sig faktiskt att man kan köpa nytt av allt överallt. Dock är det lite jobbigt när man glömmer mobilen någonstans…

   Happy Travels!

 2. Låter som att du är en spännande själv-extrovert person. Jag är mer fifty-fifty, men med dragning mot extrovert. Skulle vara roligt att göra en lång solo-resa (tror inte att jag har gjort det fullt ut ännu…), men har inte förutsättningar just nu, då jag är helt fokuserad, bubblig i en helt annan värld (seriöst), ett annat mönster – som i framtiden kanske skulle kunna leda till en resa själv eller tillsammans med någon annan fantastisk?! 😉

 3. Jag är vän av ordning och försöker hålla koll på mina prylar och grejer, så väl hemma som när jag är ute. Även om mitt skrivbord hemma kan se ganska stökigt ut så är det i alla fall just den minimala platsen som jag har strösslat grejer på, sällan jag dräller saker i hela lägenheten. Det tar jag med mig ut på resorna och jag försöker alltid att vara extra noga med att få med mig allt och inte sprida ut skiten på hotellrummet eller där jag just för tillfället slagit mig ner. Även om det går att köpa nya saker så finns det vissa saker som är jobbigare än andra. Pass, mobil och betalkort exempelvis. Då är det bättre att ha koll på allt och jag avskyr att tappa bort saker. Har nästan kommit över reseadaptern vi slarvade bort i Dubai. I påskas. 😛

  Å andra sidan. Så länge jag vet att jag har med mig just pass, mobil och betalkort så vet jag att jag klarar mig. 🙂

  Resa själv är förövrigt riktigt fint. Frihet och så vidare. Nu har jag bara gjort veckolånga/korta resor på egen hand med nån gång kanske det blir en längre tripp. Däremot är jag inte den som kommer hem med nya vänner. När jag vill resa själv så vill jag vara just själv. Egna tankar, egna beslut. Lite social detox helt enkelt.

  1. Haha jag är precis tvärt emot. Mitt skrivbord är soprent plus hemma utanför alla skåp/lådor… men på resor – en orkan både i och utanför där jag rört mig.

   Jag glömmer nog ngt nästan varje gång jag reser. Får se vad jag kommer hem utan denna gången.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s