Qatar airways economy class

Qatar airways är ett utav världens topp klassade flygbolag, men frågan är hur håller de då måttet? jag har åkt med dem flertalet gånger. Min första flygtur med gulfbolaget var faktiskt år 2008 när de precis startat linjen från Arlanda till Doha och flög med sin Airbus 319. Tio år senare är flottan långt mycket större och innehåller mycket Boeing 787, 777, Airbus A330 och 350 samt även en del A380 maskiner. A380 har jag inte lyckats pricka in på någon linje ännu men resterande modeller har jag provåkt under Qatars flagg. Nu tänkte jag ge en review av min senaste upplevelse som skedde för dryga månaden sedan då jag reste med dem i economy class från Seychellerna till Stockholm. Upp till bevis, Qatar airways, hiss eller diss?

Incheckning och boarding

Flygplatsen på Seychellerna är miniliten och det är ingen idé att spendera mer tid där än nödvändigt. Äta eller dricka bör man göra någon annanstans och tänker man handla taxfree är det stor risk att man går därifrån utan någon påse i handen. Incheckningen däremot var mycket smidig, även securityn, emigration och boardingen. Topp poäng på allt. Dock var planet inte ens halvfullt. Ibland har man tur med Qatar och får nästan ett private jet. När jag testade deras A350 från Doha till Singapore för något år sedan räknade jag in hela 30 passagerare.

img_8336

Airbus A330, Seychellerna till Doha

Min första tanke när jag boardade var att det var väldigt många crew. Det stod en vid var och varannan sätesrad och galley och välkomnade oss passagerare. En hel mittenrad fick jag för mig själv. Bingo. 4 gånger sköna fleece filtar och lika många kuddar samt att kunna sträcka på benen i horisontalt läge under den 5,5 timmar långa flighten tackar jag inte nej till. Funkar (nästan) lika bra som en resa business class.

Qatar airways

Interiör och catering, A330 medium haul flight

Qatars interiör på A330n tycker jag är riktigt snygg, med några if and buts. Färgvalet av plommonlila och grått gillar jag skarpt men just hur seatcoversena sitter monterade på stolarna stör mig. Att använda sig av två färger är okej, men varför dela upp en stor sektion på ett ostrukterat sätt? tog det slut på lagret av en färg? jag hade hellre sett att aisle seatsen hade gråa covers och mitten raderna lila om man nu ska ha två färger alternativt att det är en och samma färg på respektive sida om monumenten.

Stolskomforten tycker jag är väldigt skön. Lagom mjuka seatcushions plus headrest som man kan vinkla om man inte får lyxen att ha ett fyrasäte för sig själv.

Qatar airways

IFE skärmarna kändes lite utdaterade för att vara ett flygbolag som ska vara i frontlinjen men de fungerade att se en film på.

img_8346

Cateringen på denna medium haul flight var inte optimal. Trots att jag satt rätt långt fram i det relativt tomma planet så var mitt val av pasta slut. Jag börjar faktiskt undra om de någon gång lastar pasta på Qatar’s flighter. Jag tar alltid pasta om jag får välja på flygplan och varje gång jag åkt med Qatar har den varit slut. Det kan inte vara en slump. Från Bali, till Singapore, till/från Doha flera gånger och nu Seychellerna för att minnas några gånger. De andra alternativen var för mig oätbara men jag blev erbjuden chips som alternativ. Nej tack! Det fick bli efterätt, vin och bröd till mat.

img_8347

Boeing Dreamliner 787, Doha till Stockholm

Dryga två timmars väntan i Doha inklusive ny security check och upphämtning av boardingcard senare satt jag bänkad på Qatars dreamliner med destination Stockholm. En flight som var full till sista stolen. Dreamlinern är inte mitt favoritflygplan nattetid eftersom det inte blir riktigt mörkt med touch fönstrena och speciellt inte med Qatar i economy class då deras seatcushions är extremt osköna enligt min smak. De känns som att sitta på en sten i skogen. Headresten ger jag inte heller speciellt mycket för men 7 timmar av mitt liv så det var bara blunda och att gilla läget. Har ni inte testat att blunda i starten kan jag rekommendera det. Rätt kul känsla om man inte har något bättre för sig.

Qatar airways

Någon mat åt jag inte på denna flighten så kan inte kommentera något om catering mer än att jag såg att de hade två servings i service programmet. Mitt fokus var att sova då det var en nattflight och jag skulle jobba dagen efter. Noll hela filmer tittade jag också på minus ett bläddrande i filmkatalogen. Det får Qatar ett stort plus på av mig, underhållningsutbudet. Det är många nya, gamla och bra filmer av olika slag.

Qatar airways

Något annat som Dreamlinern får ett plus i kanten av från mig är deras tv screens som är i bra storlek. Sedan gillar jag den integrerade USB laddaren vilket de äldre modellen av stolar i A330n inte hade.

img_8355

Summary Qatar airways

Qatar airways är alltså inte mitt förstahandsval när det kommer till flygbolag. Dreamlinern i economy undviker jag gärna och att antingen äta innan avfärd eller ta med sig eget snack skulle jag rekommendera om man inte gillar lamm eller kött. Dock skulle jag gärna vilja provåka Business class med Qatar för jag antar att det ger en helt annan dimension till flygbolaget. Vad säger ni andra som rest med Qatar airways, håller de måttet som 5 star airline? och ni som inte rest med dem ännu, känner ni er sugna på att göra det?

/ Pernilla som airline reviewat Qatar airways

 

 

 

 

 

6 Comments

 1. “…satt jag bänkad på Qatars dreamliner med destination Stockholm.”. Bänkad. Bokstavligt talat. Jag gillar inte heller Qatars stenhårda ekonomisäten i Dreamlinern. De var betydligt skönare i den A330 jag flög från Dubai till Doha.

  Jag var sugen på att testa deras A350 som var planerad att gå från Arlanda i sommar men nu har de planerna skitit sig då de ska fortsätta med 787, av oklar anledning.

  1. Åh skulle de kört 350n från Arlanda, den skulle jag vilja åka igen! Måste pricka in den på en resa snart. Kanske Finnair eller Cathay?!

   1. Ja, jag såg den när jag satt och letade resor österut för ett tag sedan. Sedan läste jag på BusinessClass att de ändrat planerna. Trist. Har aldrig gjort A350 så är riktigt sugen. 🙂

 2. Det är ju inte pasta och bröd, chips och bröd eller vin och bröd utan fisk och bröd som gäller (Jesus ger mat åt 5000 män) 😉 Och med Qatar trevliga värdinnor skulle jag gärna åka med dem! 😉

  1. Fisk hade jag inte tackat nej till heller 🙂 Tycker de flesta av Qatars personal har ett stoneface till bemötande om jag ska vara ärlig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s