Resiabarometern

Drömmer du om en resa till Robinson Cruise live på Maldiverna, uppleva de djupa fjordarna i Norge eller en roadtrip i USA? ja, då är du inte ensam. För någon vecka sedan var jag på pressfrukost på Stockholms bästa hangout hotell, Downtown camper där Resia presenterade restrender för 2018 som jag nu tänkte summera för er så ni får se hur trendiga ni är i ert resande.

Så gjordes undersökningen

Under frukosten serverades förutom en härlig frukostbuffé som fick oss frukost älskare att jubla en sammanställning gjord av Resia med resultatet från Kantar SIFOs årliga rapport gällande statistik för flyg, charterresor, kryssningsresor och paketresor. En undersökning där 1089 representanter i spridda åldersgrupper, med olika inkomster från hela Sverige.

Frukost buffé

Vart reser vi 2018?

Maldiverna, Norge/Italien, USA, Japan och Australien. Det är platser som vi svenskar drömmer om. Men bokar vi våra resor till de platser vi drömmer om? nja. USA både drömmer vi om och reser till men faktum är att vi hellre bokar en resa till Spanien eller Thailand än något av våra drömresmål. Lite knäppt, varför inte uppfylla sina drömmar?

Vilka är det då som drömmer om Japan? det är yngre resenärer (16-34 år). Kan det möjligtvis vara för att få ett snyggt insta flöde?

Grekland har återigen blivit ett hett resmål. Det har säkerligen ett samband med oroligheter i Turkiet dit många tidigare har rest plus att flyktingströmmarna nu har avtagit. Kroatien är också ett land vi fortsätter resa till men då på eget arrangerade resor och inte bokade som ett charterpaket.

Vietnam, Kap Verde och Sydafrika – har du besökt någon av de destinationerna? då ligger du före vår tid. De är nämligen utsedda till nykomlingar på top 10 mest bokade resor. Själv har jag varit i både Vietnam och Sydafrika och min Sydafrika resa var helt klart bland de bästa resorna jag någonsin gjort. Ett helt fantastiskt land med oslagbar natur, upplevelser, stränder och massor av god mat.

Flyger gör vi också även om det pratas en hel del om flygets negativa påverkan på klimatet. De mest bokade flygresorna för semesterresor 2018 är Miami, Bangkok, Phuket, Kapstaden och New York.

Athen

Vad vill vi göra på semestern?

Vi reser för att upptäcka, fly vardagen, få sol och värme och skapa minnen. Rätt självklara saker om du frågar mig. Precis som 23% av de tillfrågade i undersökningen reser jag främst för att upptäcka. Att upptäcka är ett väldigt brett begrepp men för mig innebär det främst att se hur folk bor och lever, arkitektur, upptäcka olika stränder och se på historiska platser. Det är även många som tränar på semestern men också en grupp som absolut inte tränar på semestern. Själv älskar jag att träna på semestern och bokar mer än gärna in ett lopp i det landet jag reser till för att ha ett mål med resan. Att åka på en ren träningsresa är dock inget som lockar mig även om jag är träningsentusiast.

Vart bor vi på semestern?

Boendet är det vi svenskar lägger mest pengar på under semestern och det är prisvärda hotell är det som gäller. Det säger inte mig så mycket. För mig kan ett prisvärt hotell på en plats vara ett fem stjärnigt lyxhotell med alla bekvämligheter man kan tänka sig och på en annan plats vara ett hostel med fantastiska personer som jag aldrig annars skulle mött. Vad är ett prisvärt hotell för dig?

Bonaire

Hetaste semestertrenderna

Åka på minibreaks. Här känner jag mig långt före min tid. Att åka på minibreaks där man är borta 4-5 dagar är något jag alltid förespråkat. Dels får man många semestrar så man alltid har något att se fram mot och dessutom så räcker tre dagar för att upptäcka en plats. Optimerar man flygtiderna får man väldigt mycket för ett minibreak och hinner uppleva väldigt mycket på en kort resa. Perfekta resmål för minibreaks skulle jag säga är: storstäder i USA t.ex Chicago, Boston och Miami (om du varit där förr), Mellanöstern, Tel Aviv, Petra, Bangkok och Delhi (om man inte vill upptäcka varje gatsten).

Andra trender som kommer starkt under 2018 förutspås vara naturupplevelser och kryssningar. Kryssningar känns lite för pensionärigt och ofritt för mig och trots att mina kryssningsälskande föräldrar försöker promota det för mig är jag ytterst tveksam till att prova. But who knows, maybe one day…

Hur mycket spenderar vi på resor på ett år?

Malmö borna lägger mest pengar av sin budget på resor, 17% av de tillfrågade spenderar mellan 20 001 – 30 000 SEK/år vilket är en summa som endast 9% av Stockholmarna och 11% av Göteborgarna beräknar lägga på resor. En summa som jag tycker känns väldigt låg med tanke på att många reser ett par gånger om året. Personligen lägger jag ungefär 10 000 SEK för en veckas semester och då ingår flyg, boende, mat, upplevelser och shopping och på en weekendresa lägger jag mellan 3000-5000 SEK lite beroende på om det är långweekend eller kortweekend.

Generellt så väljer kvinnor att spendera mer pengar på boende, mat och dryck än vad män gör medan män däremot prioriterar att lägga pengar på ökad bekvämlighet på flygresor.

Fiji

Reseåret 2018

Vad känner ni själva inför reseåret 2018? har ni några planer? känner ni att ni igen ert resemönster i förhållande till rapporten? Själv känner jag mig som en early adapter när det gäller många resetrender. Minibreaks har jag sysslat med länge liksom natur och träningsresor. 2018 drömmer jag om spännande resor som Petra, Iran, Oman, Maccu Picchu, Bangladesh, Svalbard, Grönland, Mongoliet blandat med lite Svensson ställen som Kroatien, Litauen, Frankrike, Hong Kong, Singapore och US&A.

/ Pernilla i resemode

5 Comments

  1. Nja jag följer nog inte heller trender så mkt 2018 vill jag till varma länder, till södra England, till Irland och gärna till Mauritius.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s