Sheikh Zayed Mosque

Är det inte lite märkligt, här där jag bor i Stockholm finns det två väldigt fina kyrkor precis runt hörnet. Jag har sett dem utifrån nästan varje dag i över sex år men har jag gått in och tittat i dem eller ens närmat mig dem? aldrig. Utomlands däremot så besöker jag religösa platser till både höger och vänster. Har ingen aning om hur många kyrkor, moskéer eller tempelbesök jag gjort i mina dagar. Det känns exotiskt på något sätt men det som är nära känns så vardagligt. Precis som det mest när man reser. Även de vardagliga sakerna blir wow grejer. Två gånger har jag nu besökt den fantastiska Sheikh Zayed Moskén i Abu Dhabi och har blivit tagen med storm vid båda besöken. Finns det någon vackrare religiös byggnad? Tveksamt. Taj Mahal var enormt vacker men där var känslan av att gå runt där för mig mer breathtaking än själva byggnadens arkitektur.

Klädsel

Moske

Många tänker säkerligen ojojoj vad ska jag ha på mig när jag reser till Mellanöstern. Men var lugna. Ni behöver inte rusa och köpa abyor eller burkor. Packa ner era short och t-shirts så löser sig resten på plats. Det kan i och för sig vara bra att ha en sjal eller längre byxor om man går i shoppingmalls då det är extremt kallt men tänk på att du är långt ifrån den första västerländska turisten så klädseln är inget att oroa sig för även om man skall respektera lokala seder.

Religiös klädsel

Vid entrén till Sheikh Zayed moskén får man gå i en kvinno respektive mans ingång där man får gå igenom en security check innan man får en abuya att låna om man inte har på sig en själv. Första gången hade jag med mig min kabinväska då jag besökte moskén påväg till flygplatsen men det gick jättebra för de hade ett förvaringsrum man kunde lämna den i. Jag gillar att gå runt i abuya. Känns stilrent och enkelt. Lite som att vara en del i ett lucia tåg.

Arkitektur

Moskén är helt magisk. Att gå runt på marmorgolvet och se på den vackra byggnaden är breath taking. När du besöker moskén passa på att åka dit så du både hinner uppleva den i solljus och solnedgång. Jag önskar att byggnaden inte var en religös plats utan att man kunde arrangera event på det stora öppna golvet. Tänk att t.ex köra en yoga klass där, träna combat, arrangera en sittning eller ha fest? eller varför inte ett bröllop? Den här bloggen är ingen faktablogg så är ni intresserade av att veta mer om byggnaden kan ni alltid spana in wikipedia (LÄNK). Det är faktiskt en anledning till att jag älskar wifi på platser jag reser till, så man kan göra research samtidigt som man upplever. Nu är det slut på skrivande om denna masterpiece till byggnadsverk. Let me present en bildbomb from outside in!

Moske

Selfie

Pyloner

Abuya

Sheikh Zayed Mosque

Yard

Beutiful place

Mosque from outside

Any recommendations for places that are even more beautiful than this that I have to see IRL?

/ Pernilla that love beautiful architecture

4 Comments

  1. Håller med er båda två. Är inte heller särskilt religiöst funtad men utomlands blir det en kulturfråga av annan dignitet. Ser för övrigt riktigt vackert ut! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s