Att resa medvetet

Ni som följer resebloggare har med största säkerhet någon gång klickat er in på Linda’s blogg resamedvetet. Bloggen där resandet får lika mycket fokus som tankar och reflektioner över hur man beter sig som resenär, tips på hur man skall bemöta locals samt vilka konsekvenser resandet ger. En läsvärd blogg som väcker tankar. Vad jag dock saknar i resamedvetet bloggen är vilka otroliga möjligheter som resandet bidrar med till samhället. Jag skulle kunna skriva spaltmeter med positiva effekter av resande. Både på individ och samhällsnivå. De möjligheter resandet har skapat både för lokalbefokningen och själva resenären är möjligheter som inte fanns för 30 år sedan när världen var mindre global.

IMG_0003

Vad är medvetet resande för mig?

För mig handlar inte medvetet resande om att ta tåget istället för flyget, att sluta lyxresa för sin egna upptäckarlust eller att man avstår från att gynna globala börsnoterade företag runt på de platser man besöker. För mig är medvetet resande att vara påläst om resandet och kulturen man besöker och att anpassa sig därefter. Man behöver absolut inte gilla alla lokala företeelser och sedvänjor på den aktuella destinationen. Det är omöjligt att göra det. Däremot anser jag att man som medveten resenär ska förstå och respektera hur och anledningen till att man beter sig på ett speciellt sätt på en specifik plats.

Badmadrasser

Som medveten resenär anser jag också att man till en viss del, som man själv bestämmer, ska ge tillbaks till platsen man besöker. Kanske kan man tänka till ett varv extra innan man drar kreditkortet och bokar rummet på resorten med det familjära namnet. Kanske finns det ett lokalt alternativ som drivs av en entreprenör på orten som du kan gynna i sitt företagande? Handlar du på en marknad kanske du inte behöver pruta bara för att turistguiderna rekommenderar att du ska pruta ner priserna med 50%. Den där 10:an eller hundralappen du köpslår om kan vara av ovärderlig nytta för försäljaren medans den för dig är en missad drink på krogen. I min mening anser jag inte att man skall dela med sig av pengar till tiggare. Det gynnar ingen. Däremot drixar jag gärna frikostigt till de som har det svårt men kämpar för en bättre ekonomisk tillvaro.

Sist men inte minst vill jag än en gång säga att det behövs så lite för att bidra med så mycket för någon annan. Läser man som resenär på om resmålet, tänker till en extra gång och sedan handlar efter sin egna bästa förmåga anser jag att man kan resa med gott samvete oavsett och kalla sig medveten resenär! Vad säger ni?

Ett reseminne

Här kommer avslutningsvis ett reseminne på temat att ”det behövs så lite för att bidra med så mycket” från slutet av -90 talet då jag besökte Acapulco i Mexico som jag alltid kommer bära med mig.

På det lokala hotellet i staden Acapulco där vi bodde arbetade det en mexikansk kille i 18års åldern. Supersöt, såg ut som man tänker sig en mexikan gör, stora bruna ögon och chokladbrun hud. Han arbetade extra på hotellet och kunde några få stapplande ord på engelska. Det var inte allt för många icke mexikaner på hotellet men en dag tog han modet till sig och frågade min pappa om han kunde lära honom lite engelska. Leendet och glädjen av den hårt arbetande hotellkillen när han hade snappat upp några fraser är något jag fortfarande minns efter nästan 20 år. Han var så tacksam varje gång vi mötte honom på hotellområdet. Resan till Mexico är också ett minne jag kommer bära med mig resten av livet. Det var resan då jag för första gången fick se fattigdom på riktigt.

Doha

/ Pernilla resefantasten no??

6 Comments

  1. Jag håller med. Många utgår från medias rapportering många gånger (min känsla i alla fall) och kan aldrig tänka sig att åka “hit” eller “dit” för att de har “den där konstiga regeln”, när de sedan åker till både USA och Thailand som också har högst tveksamma lagar i många fall. Så ja, det brukar hjälpa om man är påläst och tar seden dit man kommer.

  2. Instämmer helt med att man ska försöka vara mer påläst och respektera kulturen och sederna på den plats som man besöker. För mig är det också att ta del av landet och lära mig mer när jag är där, inte att bara sitta på hotellområdet eller vara kvar på turistområdena. 🙂

  3. Åh så glad jag blev av den där rubriken, önskar att varenda blogg skrev ett reflekterade inlägg om resor på det där sättet!
    Jag tar det som en utmaning att skriva mer om det positiva med att resa – jag för det! Det är ju det jag vill förmedla så har det inte gått fram så har jag inte lyckats.

    Tack för fina ord om min blogg! Däremot så har jag inte fått nån ping om at du länkat utan var mer tur att jag såg eftersom jag egentligen var på jakt efter ett annat inlägg hos dig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s