Visit Tromsö

350 km norr om polcirkeln ligger den norska staden Tromsö. Det låter galet långt norrut tycker jag och när jag studerade kartan insåg jag att det är ungefär lika långt norrut som Frankfurt är söderut. En tur till denna norska by är alltså den senaste utflykten utanför Stockholm som jag gjort och det var en helt fantastisk stad. Det blev en väldigt spontan resa men också väldigt lyckad weekend uppe i norr.

Resa till Tromsö

Under sommarhalvåret går det direktflyg med SAS från Stockholm till Tromsö och det var ett sådant jag boardade i fredags kväll. Fick plats på rad ett, firade fredag med vin och landade punktligt i Tromsö efter ca två timmar. Vilken inflygning det var, rakt över en fjord med berg på båda sidor. Läckert. När flyget landat stod det flygbussar beredda att köra den 10 minuter långa tunnelvägen till centrum. Smidigare än så kan man inte ha det. I Tromsö hade jag lite mindre än 48 timmar på mig att göra stan innan jag flög hem via Oslo vilket funkade men det tog nästan fyra timmar. Det finns massor av hotell i centrum i Tromsö så att hitta boende var inte något problem trots att det är högsäsong på sommaren.

SAS

Midnattssolen

Fredagskvällen bjöd på helt fantastiskt väder. Jag gick ut och skulle fota lite men det slutade med en flera timmars lång promenad, massvis av foton, härliga salta vindpustar, fräsch ishavsluft och mitt livs första upplevelse av midnattssolen. Det var vackert precis överallt.

Tromsö

Hiking – Fjellheisen & Floya

På lördagen vaknade jag upp till en dimmig morgon, åt frukost och gymmade. Lite onödigt att gymma när man ska ut på hike men men det som inte dödar härdar. Vädret började klarna upp och jag gick över bron till Fjellheisen. Träffade några grymma explorers (på riktigt, explorers som åker till Grönland, Antarktis osv. på exploring missions) som jag hikade med. Tycker det är riktigt häftigt att det finns explorers på riktigt. Det tog cirka en timme att gå upp till fjället Floya dit Fjellheisen når de 421 meterna över havet. Utsikten var magnifik och fjället. Ja, det var ännu bättre. Varför åker jag inte till fjälls oftare? Snö, fjäll, skog, frisk luft, utsikt – ja, 1000 miljoner gånger bättre än en oplanerad helg på Stockholm’s betonggator. Jag bestämde mig för att aldrig ha en tråkig helg utan några vettiga planer hemma mer när det finns grymma platser såsom Tromsö bara timmar bort Stockholm upptäcker jag ändå på vardagarna.

VattenfallHiken upp till Floya bjöd på lätta trails att gå på även om det var rätt jobbigt för mina lårmuskler som inte finns var det värt vartenda steg. Mina nyfunna explorers drack fjällvattnet som inte jag vågade smaka av. Nästa gång kanske…

Snö i fjälletUppe på fjället fanns det snö. Big like på den. Kanske inte lika big like på min dagens outfit men vem bryr sig?

Tromsö viewsOch utsikten från toppen, den går inte av för hackor. Berg, hav och city. Helt amazing.

FjällEfter lite exploring uppe på toppen var det dags att ta sig ner. Självklart åkte jag inte utan gick ner igen. Vila benen kan man göra på kontorsstolen.

Tromsö är absolut ett hett ställe med sval temperatur att besöka så det får bli två inlägg på temat Tromsö här i bloggen så håll tillgodo för snart kommer part II. Har du något tips på härliga weekendresmål till fjälls så länka / kommentera gärna.

/ Pernilla som längtar tillbaks till fjällen

13 Comments

      1. Ja, jag blev så sugen när jag hörde det finns direktflyg ibland mellan Lule och Tromsö. Blir så extremt lång resa annars med fyra flyg när det egentligen “bara” är en dryg flygtimme norrut härifrån!

  1. Vilka härliga bilder och vacker natur! Jag har varit i Nordnorge en gång för längesedan, men inte mycket i fjällen annars faktiskt (förutom på skidsemester). Men det måst nog bli en sån resa vid tillfälle också! 🙂

  2. Försökte kommentera, men vet inte om min kommentar försvann…? Skräpposten? Provar utan att ange bloggadressen …

  3. Jag har hört mycket gott om Tromsø och det här bekräftar ju bara det. Jädra fint med en hike från mitt i stan och få de där vyerna. Knappt det går att klaga ens över outfit i det fallet, haha! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s