Att resa till Aten

Du har säkerligen precis som många andra varit i Grekland på semester. Låt mig gissa att du har besökt Kreta, Rhodos eller kanske Zakynthos? Det var även platserna för mina första Greklandsbesök och absolut inget fel i dessa, tvärt om men jag kan knappast påstå att det är det “riktiga” Grekland man besöker då precis som när man besöker en Italiensk badort eller Mallis är det en helt annan upplevelse i samma land när man kommer till en stad därför tänkte jag tipsa om Aten som resmål. En plats som passar utmärkt för en weekendresa nu på våren eller i november när många andra klassiska weekendresmål känns för kalla.

Att göra i Aten

GreklandMitt Aten besök skedde i November 2015 i samband med att jag sprang det klassiska maraton loppet från Marathon till Athen. Gillar du springa så skriv upp det på din att se och göra lista för det var ett fantastiskt maraton. Det finns gott om platser för löpning så packa med löparskorna. Målet för maraton loppet var på den marmorklädda antika arenan Panathinaiko Stadion och det i sig var en upplevelse. Helt klart den finaste idrottsarenan jag någonsin besökt. Vad mer bör man göra i Aten? Vandra runt på Arkropolis såklart. Historisk “must-see” plats där du bör gå när de öppnar för att undvika horder av selfie sticks på dina foton. Det finns massvis av mysiga kvarter att upptäcka och vandra runt i med caféer, små shoppar och mysiga parker. Stadens arkitektur påminner en del om en annan av mina favoritstäder – Paris skulle jag säga. Syntagma square och det chica området Kolonaki där det även finns många ställen att äta på rekommenderar jag ett besök.

Outdoor  i miljonstaden

Park i AthenNär jag funderade på vad jag skulle göra under mitt besök i Aten trodde jag att det skulle vara en grå och trist betongstad. Men jag hade fel. Det finns många gröna oaser både stora och små i Aten. National gardens of Athens var en fantastisk park som jag gärna strosar runt i vid ett Aten besök. Aten är tro det eller ej en “grön” stad och mindre parker ligger inklämda lite här och var i staden – perfekt för en minipaus för trötta fötter på en turistig dag. Då jag älskar havet vill jag slutligen tipsa om att ta spårvagnen till strandpromenaden och se på solnedgången. 100% värt.

Maten

Grekisk salladDen grekiska maten. Oj, oj, oj. Kan man skriva upp den som en anledning att besöka Grekland? jag hoppas det. För den är fantastisk god. Jag älskar när man hittar oväntade men goda matställen men tyvärr brukar inte det hända mig speciellt ofta för när man är hungrig då finns plötsligt inga ställen att äta på och när man är mätt så finns de överallt. Känner du igen dig? Mitt bästa tips för att inte missa guldkornen är att researcha lite matställen innan du åker så du får din dos av grekisksallad, tzatziki och andra gottigheter.

Resa till Aten

IMG_4868Jag flög till Aten med SAS från Arlanda och det var en smidig resa. Kostade inte mig speciellt mycket för jag köpte min biljett för Eurobonus poäng men var ute i god tid så kan du fynda billiga flygbiljetter med bra restider.

Bodde gjorde jag på ett guesthouse som var supermysigt och låg nära Syntagma square. Jag är ett stort fan av personliga guesthouses men precis som i andra storstäder finns det massvis med hotell i alla prisklasser. Men jag rekommenderar att bo närma Syntagma square då det ligger mitt i smeten och är en bra transportpunkt.

Det var mina Aten tips. Frågor på det? Vill även tipsa om bloggen Mittgrekland för dig som är Greklandssugen. Där finns allt du behöver veta om Grekland så att säga.

/ Pernilla the globetrotter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s