Panama city

Det är drygt ett år sedan Panama city i Panama blev en världskänd stad i samband med att Panama dokumenten var i nyhetsropet. Nu är dock Panama mycket mer än så. Det är till exempel ett spansktalande land med cirka fyra miljoner invånare som ligger både i Nord-, och Sydamerika. Bara en sådan sak. Vad jag vet är det endast Panama och Istanbul som är städer där du kan bo i samma stad men i olika världsdelar. Häftigt!

Panama har stått på min travel bucketlist länge och flera gånger har jag varit påväg hit men ändrat resrutt i sista sekunden. Men nu så passade det bra på vägen från Aruba till LA och låg endast en timmes flygresa från Aruba så nu har jag checkat av mina upptäckspunkter i Panama city och hit kan jag absolut tänka mig att komma tillbaka.

Skyskrapor och takbarer

Panama citySkyskrapor, häftig skyline, rooftop pooler och takbarer. Jag är en sucker för alla fyra och det visade sig finnas mängder av dessa ting i Panama city. Bingo direkt!

Panama kanalen

Pernilla BredoltPanama kanalen. En plats jag har velat besöka i år och dar. Lite smått nördigt att längta efter att se på när båtar slussas genom kanalen, men so what? Ett besök vid kanalen har stått på min bucketlist väldigt länge. Flyg-, och shipping industry har alltid faschinerat mig och jag kände mig som ett barn på julafton när jag vaknade upp och visste att idag, idag skulle jag få se Panama kanalen på riktigt. Pratade med några på hotellet igår och de sa att de inte alls var imponerade. Om jag brydde mig? nej.

Panama canalTur att jag gärna själv vill se och uppleva innan jag dömmer. Panamakanalen tyckte jag var hur häftigt som helst. Har självklart sett slussar innan men Panama kanalen består av “the” slussar. Lärde mig bla att det kostar runt 100 000 USD+ för fraktfartyg att gå genom kanalen och varje dag passerar mellan 35-40 fartyg. Stod och tittade och faschinerades av båtarna ett bra tag och hela kvälen vid poolen har jag läst massa kul vetande om kanalen. Nördigt, nördig men värt.

Casco Veijo

Old townHeter den gamla delen utav staden. Ett besök där stod även det på min utforskningslista för dagen. Det var supermysigt (och supervarmt) att gå runt där bland kolonialstilshus där det fanns massor av chica caféer och boutique hotell. Självklart fanns det även lite krimskrams försäljare så jag investerade i en magnet till min samling. Missa inte denna delen utav Panama!

Strandpromenaden

Skyline PanamaStrandpromenaden ja, den var helt magiskt. Gick ett par kilometer där och om det inte hade varit så varmt (32 grader) och gymmets ac lockade hade jag tagit mig en joggingtur utomhus. Såg lite notes om bla ett night lopp i Nike’s anda och det lät väldigt häftigt. Har fått intrycket att Panama är en sportig stad även om jag också har noterat att det finns många människor som ser mindre smärta ut. I mallsen finns mänger av sportaffärer, massor av bra ställen att springa på, utomhus gym överallt och fotbollspelande barn. Dock är det absolut ingen promenadvänlig stad. Innan jag kom hit läste jag att ska man längre än 0,5 miles så ta en taxi. Så illa kan det inte vara tänkte jag men ja, det är faktiskt på den nivån. Trottoarer har de missat i stadsplaneringen och några cykelvägar kan man se i stjärnorna efter. Sportig men icke vardagsmotionerande stad skulle jag utnämna Panama till.

What else…

Old city PanamaDet finns en hel del saker att göra i denna staden. Man kan till exempel gå mellan Nord-, och SydAmerika på Bridges of Americas. En sak jag hade velat göra men priorierade annat. Sedan fick jag tips om att det finns härliga öar att besöka. Gillar man casinos så finns det gott om det här. Panama bay var jag ute en snabbis på och där var det också väldigt löpvänligt. Museum finns det självklart också om man tycker det är kul. Äta italian ice cream kan man göra på mänger utav ställen. Panama är helt klart värt en omväg men som i resten av Sydamerika är det en fördel om du plockat fram spanska lexikonet innan resan för lokalbefolkningen engelskakunskaper är i stort sett obefintliga.

/ Pernilla i Panama

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s