Race report: Sthlm10

Tre femkilometerslopp inom loppet av fyra veckor, hur hände det? i slutet av maj började jag med Vårruset (22:00), för två veckor sedan sprang jag Stockholm high five och pressade på tiden 20:45 vilket innebar en 4:e klass i damkategorin och i torsdags var det dags igen, Sthlm10 i duo klassen. 5K till brorsan och 5K till mig. En torsdag med syskonhäng och lopp helt enkelt. Delad glädje, dubbel glädje osv. Jag gillar verkligen idén att springa lopp tillsammans. När Parloppet i Hagaparken lades ner blev jag lite besviken. Sprang loppet en gång och gillade konceptet så när Sthlm10 duo dök upp i loppkalendern var jag inte sen att anmäla mig. Så över till race rapporten. Hur gick det och var arrangemanget något att träna för?

Arrangemanget

Sthlm10

Inför loppet utrustades vi alla med varsin rosa Craft tisha. Passformen var bra och materialet bra så det blev därför löparuniformen för kvällen. Startpacken hämtade innehållandes nummerlapp och tisha hämtade jag på Intersport på Drottninggatan kvällen före. Det var inte den rosa tishan som lockade mig att trycka på anmälningsknappen utan duo konceptet i kombination med banan som jag saxat in här ovanför från Sthlm10s hemsida. Även att springa lopp en veckodag tycker jag är toppen när det kommer till 10 och 5K lopp så man inte behöver “offra” en ledig dag. Efter loppet kunde man köpa en BBQ tallrik eller så kunde man självklart ta med egen picknick då hela Rålis stod som arena för arrangemanget. Fem löpardojor till det. Men några önskningar har jag tills nästa år, först och främst fler bajamajor i starten och åtminstone en i duo växlingen där det fanns noll. Eller är jag den enda som nervös går på toa 511:a gånger innan ett lopp? plus att duoklassen var en klass och inte herr-, dam-, respektive mix. Tråkigt då det var tre herrlag som föga förvånande kapade platserna 1-3.

Loppupplevelsen

Låt mig presentera team PP Express. Sportyspicen och syskonen Pernilla & Patrik som båda älskar att träna. Brorsan är en snabbspringande som senaste loppet tog silvermedalj på Lidingöloppets 15K med över 10 minuters marginal, kör Vasaloppet under 5 timmar och cyklade senaste Vätternrundan in på plats 61 på 7h och 20 min. Där ligger jag ju i lä men med nytt 5K pers på 20:45 min var min förhoppning om att inte sinka vår sluttid allt för mycket. Brorsan körde första sträckan. När han sprang cyklade jag över till växlingen. 18 min och 50 sekunder senare dök han upp i växlingen som nummer två. Grymt gjort utan att vara i löparform. Patrik sa till mig efteråt att de runtomkring hade trott att han tog i allt för hårt pga flåsandet och han tyckte det var grymt skönt att kliva av när de andra hade 5K var.

Där, mitt på Söder Mälarstrand tog jag över stafettpinnen. Västerbron skulle ingå i mina 5K. Jag gillar att springa på den så no hard feelings där inte. Det var bara att ösa på från start så jag maxade. Bort till Långholmen. Sprang som om jag blev jagad av en ilsken björn. Taggade ner lite och blev omsprungen av ett par löparkändisar som sprang hela 10K på 37-38 min. Dog lite och tog igen mig påväg upp till toppen av Västerbron. 4:39 min/km klockade jag där innan jag öste på igen. Kände att jag hade rätt bra flyt i löpningen. Mina skor sjöng på absolut sista versen och håll nästan på att ramla ihop i nedförsbacken. 1,5 kilometer kvar och det gällde att överleva. Riktigt jobbigt som alltid denna biten i 5K lopp. Tänkte 3 varv på Stadion’s 400 metersbana. Det klarar jag varje dag. Sedan var ett fiktion varv avklarat innan jag hann blinka. 2 varv kvar och sedan ett. Kan ha varit världens längsta upplopp. Men målet kom. 21:22 stoppade jag min klocka på. 40:15 blev vårt team resultat. Under 40 hade varit fint, men… det var kul ändå. Och vi kom på 4:e plats. Igen. Hade varit roligare med en tredjeplats men sånt är livet. De tre pallplats lagen var enbart bestående av herrar vilket känns lite orättvist tävlingsmässigt.

Efter det hela belönades man med en medalj, en bar och något snack. Ingen banan. På det hela ger jag loppet 4 av fem löpardojor och springer gärna igen nästa år. I duo klassen. Nu blir det lite lopp-paus då tror jag. Tänkte springa ett lopp på ett spännande exotiskt ställe i juli men mer om det senare. Om det blir halvmaran eller alla de 42 195 meterna är oklart men det fick jag i överraskningspresent av mig själv när jag sprang en halvmara på träning i måndags kväll. Några fler som var med och sprang Sthlm10, eller hejade?

/ Pernilla som gillar loppspringande

4 Comments

    1. Tack! Håller helt med dig. Inte för att det spelar någon roll om 100 år men ändå kul att vinna 🙂

  1. Tycker att den där Patrik borde satsa lite mer på det där med löpning, kan ju vara en ny Gärderud eller något! Vet en som har gjort 14:08 på 5000m, 2:29 på marathon och ca. 8h40min (har jag för mig) på Vätternrundan…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s