Hur överlever man vintern?

November är här. Vad säger ni? Jag säger blä. Mörkt och kallt. Jag är absolut inget stort fan av denna årstiden. Det är ungefär nu jag varje år tänker att jag är rätt dum som faktiskt bor i Sverige och frivilligt genomlider detta mörker varje år. Det är nu det har börjat vad jag och en vännina benämnt till “survival months”. Mörkt. Kallt. Grått. Slaskig. Att vakna upp varje morgon, börja dagen med att frysa, klä på sig massor av kläder, cykla till jobbet i den varmaste vinterjackan eller med ett helt regnställ, gå in på jobbet och frysa konstant 90% av arbetsdagarna, bege sig ut i mörkret och kylan för att åka hem, träna lite och för första gången på hela dagen inte frysa. Blä. Kan någon bläddra fram kalendern till mitten av april? eller går det att överleva här i norr ännu en vinter? The “survival months” är anledningen till att jag sparar mina semesterdagar till vintern.

Överlevnad på hemmaplan

Snöubbe

Att sticka ut näsan utanför dörren en kylig och mörk morgondörren och vandra runt i ullstrumpor och en tjockis jacka så man ser ut som pingvin är inte världens vinterboost direkt. För att ha något vettigt att se fram emot när man är hemma på vintern kom jag på att jag skulle åka Vasaloppet för några år sedan. Det har faktiskt gjort vintern lite mer överlevnadsbar. Här kan du läsa hur jag tänker kring träning inför Vasaloppet om du är sugen på att åka nästa år.

Mina övriga bästa idéer för att överleva årets mörkaste tid är att passa på att göra vinterspecifika saker t.ex åka utförsskidor, skridskor, titta på bandy och hockey live eller kanske spela inomhusfotboll? Helt enkelt vara ute mycket även om vädret inte är på topp. Springa långpass ute är bland det värsta jag vet på vintern. Går 1000 gånger hellre in i och tränar HotMojo, spinning eller bra Les Mills klasser. Hemma tänder jag gärna massor av ljus och hade jag haft ett badkar hade jag badat där varje dag. Mitt sista överlevnadsknep är att socialisera och dricka vin och fortsätta att t.ex bruncha och vara social och inte gå i ide som björnen.

Men det viktigaste survival knepet är att boka många resor. Eller vad säger ni?

Novemberresa

Santa Monica

För mig är det viktigt att se solen så i November tycker jag det passar bra med en veckolång resa till t.ex Kalifornien, Florida eller Brasilien. Plus gärna en weekend någonstans i Europa eller Sverige för miljöombytets skull. I år går min Novembertrip till Abu Dhabi.

December

 

New York

Jag älskar julen, fram till julafton som jag inte längre tycker är speciellt speciell och skulle inte ha något emot att skippa. Se alla julgranar, jul ljus, dricka glögg, se ett lucia tåg, gå på julmarknad och bara ha det allmänt december mysigt gör detta till min bästa vintermånad ur survival perspektiv. Men en jultrip innan alla helger drar igång bangar jag inte. Årets Decembertrip går därför till the big apple.

Januari

Laos

Att vara hemma i Sverige på nyår är bland det sista jag vill och jag vet inte hur många år det var sedan jag tillbringade en nyårsafton i Sverige. Halva Sveriges befolkning verkar dock hålla med mig då populära ställen såsom Thailand och Vietnam blir som svenska kolonier denna årstiden. Jag älskar verkligen Bangkok men inte under högsäsongen. Men det finns hopp för Asienresan om du vill undvika att träffa på grannarna på resorten. Åk till Laos, Taiwan, Singapore, Indonesien (minus Bali) eller Malaysia. Perfekta nyårs escapes.

Februari

Seychellerna

Säger bara en sak. Åk till Seychellerna. Helt klart en utav de vackraste platserna jag varit på. Det räcker med fem dagar för ön är väldigt liten och bokar man smarta flighter behöver man inte speciellt många semesterdagar för en dörmmisk semester som uppladdning inför Vasaloppet om man inte fått en plats till Tokyo marathon. Tips! Det går även ett svettigt, backigt och alldeles underbart halvmarathon på Seychellerna i februari.

Mars

Paris

Paris är min favorit huvudstad i Europa och ett årligt besök dit är ett måste. En vårweekend resa i mars är oslagbart. Promenera längst Saine, testa lite uteserveringar och bara vara.

Hur man får ihop alla resor?

Prioritera. Simply said. Vad gör ni för att överleva vintern?

/ Pernilla som längtar bort från gråa November

 

9 Comments

  1. Charmen med november är ju att träna och sitta inne och ha det gött när det höststormar utanför. Och det är något speciellt med att dra på sig dunjackan och knalla iväg till jobbet. Vet inte varför men jag gillar det. Kargt och jävligt liksom. 🙂 Annars låter ju Abu Dhabi jädrigt fint.

    Annars. Föreslår ett löppass när jag kommer till stan i november. Är du hemma 20-21:a? 🙂

    1. Kul för dig att du gillar november. Jag försöker men nej. Blir bara värre för varje år.

      Njae, oklart om jag är hemma då faktiskt. Ska på biz trip den veckan men vi har inte bestämt dag ännu.

  2. Ja, det gäller verkligen att ha en plan för att överleva vintern!!! Jag gillar snö faktiskt, men avskyr novembermörker och regn. Har (för ovanlighetens skull) ingen resa inbokad, men vi kommer nog boka in något snart,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s